Vaststellingsovereenkomst

Een van de mogelijkheden waarop een dienstverband kan eindigen is door middel van een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst. Hierin spreken werknemer en werkgever af onder welke voorwaarden het arbeidscontract eindigt.

In de praktijk wordt veel gebruik gemaakt van vaststellingsovereenkomsten. Je bent als werknemer niet verplicht hieraan mee te werken, maar soms kan het voordelig zijn dit wel te doen. In ruil voor je medewerking kun je bijvoorbeeld een ontslagvergoeding krijgen of andere gunstige voorwaarden bedingen.

Maar, let op: een vaststellingsovereenkomst is een bindend document dat grote gevolgen heeft voor je rechten en plichten. Als je tekent kun je niet meer terug. Daarom is het belangrijk dat je de overeenkomst goed controleert voordat je beslist. Waar moet je onder meer op letten?

  • In de overeenkomst moet staan dat het initiatief van je werkgever komt, anders loop je het risico dat je geen recht hebt op een WW-uitkering.
  • De einddatum van het dienstverband moet minimaal gelijk zijn aan de geldende opzegtermijn. Zo voorkom je dat je een periode zonder WW-uitkering zit.
  • De hoogte van de ontslagvergoeding is onderhandelbaar. Let op: bij een vaststellingsovereenkomst heb je niet automatisch recht op de wettelijke transitievergoeding! Vaak is dit wel de bodem en soms kun je -afhankelijk van je specifieke omstandigheden- een hogere vergoeding onderhandelen.
  • Overige afspraken moeten redelijk zijn, rekening houdend met je specifieke situatie. Bijvoorbeeld: de datum waarop je arbeidscontract eindigt, vrijstelling van werk, uitbetaling van verlofuren, vergoeding van scholingskosten, concurrentiebeding en relatiebeding etc.
  • Mocht je je na ondertekening bedenken, dan kun je de vaststellingsovereenkomst zonder opgaaf van reden ontbinden. Dit moet wel schriftelijk en binnen 14 dagen na ondertekening!

Het is verstandig om altijd advies in te winnen voordat je een vaststellingsovereenkomst tekent. Een arbeidsjurist kan je helpen om de overeenkomst te controleren, je te adviseren en uit te onderhandelen. Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt en dat je krijgt waar je recht op hebt.

Wij zijn gespecialiseerd in vaststellingsovereenkomsten in dienstverband. Wij kunnen vrijblijvend helpen met het beoordelen van jouw situatie en jouw overeenkomst.

Vragen? Neem contact met ons.